Szkoła Podstawowa nr 3 im. Polskich Olimpijczyków w Ciechocinku

Światowy Dzień Hamburgera

Drodzy Uczniowie,

Dziś jest Światowy Dzień Hamburgera

Ten smaczny fast-food z kotletem ma dziś swoje święto – czyli wiadomo już, co zjemy na obiad albo kolację.

Nie ma chyba nikogo, kto chociaż raz w życiu nie spróbowałby hamburgera.
Ta najsłynniejsza na świecie kanapka mająca dziesiątki odmian i wariacji
i miliony fanów, doczekała się nawet swojego święta. 28 maja obchodzimy światowy dzień hamburgera. Aż trudno uwierzyć, że historia tego kulinarnego klasyka rozpoczęła się dopiero na początku XX wieku.

W 1904 roku garncarz Fletcher Davis, który jednocześnie prowadził swój bar
w jednej z miejscowości Teksasu, wymyślił sobie, że zapakuje mielony kotlet
z wołowiny do bułki, dołoży liść sałaty, okrasi musztardą i majonezem, a tak przyrządzona kanapka na pewno znajdzie swoich zwolenników. I nie pomylił się. Hamburgery od razu stały się przebojem.

Nazwa tej kanapki pochodzi od jej głównego elementu: kotleta. Hamburgerem nazywano mielone, które przyrządzali pochodzący z Niemiec imigranci
w Stanach Zjednoczonych. Nie zawsze była to wołowina, czasem przyrządzano je z wieprzowiny, a nawet z koniny. Jednak wołowina okazała się najlepsza. Dziś kotlety do hamburgerów robi się praktycznie ze wszystkiego – od mięsa, poprzez ryby i owoce morza, na warzywach kończąc. Jednak to właśnie wołowina znajduje się w najbardziej klasycznych wersjach kanapki.

Sukces hamburgerów jest tak wielki, że kilkadziesiąt lat temu powstały wielkie, światowe dziś sieci gastronomiczne, oferujące przede wszystkim to proste danie. Za ich sprawą, hamburger, choć wciąż kochany, został uznany za topowy przykład śmieciowego jedzenia – tuczącego i niezdrowego. W ostatnich latach, dzięki powstawaniu licznych, małych burgerowni, specjalizujących się
w przygotowywaniu tych kanapek z najlepszych składników, zła sława hamburgera zaczyna się zacierać. Hamburgery przyrządzone z dobrej jakości mięsa, bułek bez sztucznych dodatków i ekologicznych warzyw mogą stanowić fantastyczne i bardzo zdrowe danie. Nie musimy się ich obawiać, nawet jeśli dbamy o linię. Z okazji dnia hamburgera zdecydowanie warto wybrać się na tę kanapkę, a jeszcze lepiej przygotować ją samemu w domu.

M.Jastrzębska

 

 

Skip to content