Burak często kojarzy nam się z nielubianymi osobami, dlatego warto docenić to warzywo przynajmniej w Dzień Buraka 🙂
Mają one bowiem bardzo pozytywny wpływ na cały organizm, m. in. na układ krwionośn,y nerwowy, pokarmowy, odpornościowy…
Na ich bazie możemy przygotować m.in. soki oczyszczające, sałatki, chipsy i oczywiście zupę.
Czy Wy lubicie buraki?
Może zrobicie z rodzicami jakieś potrawy z burakiem w roli głównej 🙂 Macie swoje ulubione ?
Zróbcie zdjęcia i wyślijcie na adres: ahej@poczta.onet.pl
Poniżej nasze 2 propozycje:
- Sok
Składniki:
- 2 buraki
- duża marchewka
- duże jabłko
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone buraki, marchewkę i pozbawione gniazda jabłko wkładamy do blendera lub wyciskarki. Dodajemy sok z cytryny i natkę. Blendujemy lub wyciskamy z nich sok 🙂
2. Sałatka
Składniki:
-
-
- 2-3 buraki
- 1/2 średniej wielkości czerwonej kapusty
- 2 łodygi selera
- 1 mały posiekany ogórek
- 1 małe jabłko
- 2 łyżki octu jabłkowego
- troszkę kolendry
- sok z cytryny
- szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu
- opcjonalnie: łyżeczka suszonego kminku
-
Przygotowanie:
Do gotującej się wody wkładamy buraki i gotujemy do miękkości. Studzimy, a następnie obieramy i dość drobno kroimy. Siekamy wszystkie warzywa i owoce, mieszamy w misce razem z przyprawami.
Jeśli nie macie ochoty na pracę w kuchni, zapraszamy do narysowania Waszych ulubionych warzyw, potraw lub wykonania kolorowanki
Opiekunki świetlicy